Buenos Aires 2018 számokban: ennyi élelmiszerrel és itallal készülnek a szervezők
A Buenos Aires-i szervezőbizottság feladatai közé tartozik a sportolók, a nézők és a személyzet étkeztetése is. Az ifjúsági olimpia falujának konyhája 2400 m2-es területet fed le, és naponta 143 000 adag ételt oszt majd szét. A menüben az argentin grillezetthús és a „dulce de leche" néven ismert karamellizált, tejes krém is megtalálható lesz.
Az olimpiai faluban dolgozzák majd fel az 5.300 kg élelmiszert. Az előkészítő munkálatok augusztus 14-én kezdődnek, 20 hűtőkonténert használnak majd az élelmiszerek tárolására, és 38 kiszolgáló helyiség található majd a parkon belül.
Mit csinálnak a sportolók, hogy formában maradjanak? A kemény tréningeken kívül ma már elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és hidratálás. Az játékokon résztvevő 4000 sportoló mindent megtalál majd az ifjúsági olimpiai falu étkezőjében, amire szüksége van, Az étkezde naponta 6,286 embert fog kiszolgálni és 143 000 ételt fog kiosztani.
A fiatal sportolók a nap bármely szakában - többek között – speciális argentin sült húsokkal, ázsiai ételekkel, tésztákkal, zöldségekkel, salátákkal és pizzákkal élvezhetik a sokszínű nemzetközi étlapot. A reggeli menü is változatos lesz, amelyben a halakat, a tésztákat és a leveseket is fellelhetik majd, ily módon is megismerkedve a különböző nemzetek konyháival, ízvilágával.
Cecilia Anta, a Buenos Aires-i játékok szervezőbizottságának egyik (Games Service) igazgatója elmondta, hogyan alakították ki a menüt, továbbá jó hír az édes szájúak számára, hogy: „Minden egyes nemzet olimpiai bizottságával egyeztettünk a preferenciáikról. Azt akarjuk, hogy a résztvevők otthon érezzék magukat, de meg szeretnénk mutatni nekik az argentin kultúrát is. Ezért lesz különleges argentin marhahús, dulce de leche és alfajore is.” Utóbbi egy töltött keksz, a már korábban is említett dulce de leche krémmel a közepén.
A fiatal sportolók csak palackozott italokat fogyasztanak. A játékok során, a becslések szerint mintegy 2 203 085 flakon vizet, gyümölcslevet, üdítő- és sportitalt osztanak szét. Az összes italt (összesen 1211.696 liter) a Coca-Cola cég biztosítja, és 184.311 kg jég kell majd, hogy hidegen tartsák azokat.
Latin-Amerika legnagyobb konyhája lesz az olimpiai faluban, melynek területe 2400 m2; az étkező kapacitása pedig 2300 fő befogadására lesz alkalmas. Annak érdekében, hogy semmiben se legyen hiány, 288 alkalmazott fog dolgozni.
De nem csak a faluban találják meg a különböző étkezdéket: a helyszínek között 38 területen, naponta 70 000 embert látnak el, összesen pedig 116.953 ebédet szolgálnak majd fel. A nézők választhatnak az étkezdék, a „food truck”-ok és a grillek között, hiszen nekik is sok energiára lesz szükségük, hogy buzdítsák a fiatal sportolókat.
(buenosaires2018)
Keresés